miercuri, 28 februarie 2018


 

Sfântul Ioan Casian Romanul -Ucenic al Sfantului Vasile cel Mare

             



Născut în anul 365 în Dobrogea, dintr-o familie distinsă, sfântul Ioan Casian Românul a fost ucenic al marilor învățători capadocieni, sfinții Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Grigorie de Nysa și sfântul Ioan Gură de Aur, care l-a și hirotonit diacon la Constantinopol. Sfântul Ioan Casian s-a călugărit împreună cu prietenul său de oaste, Gherman, într-una din mănăstirile din Dobrogea.
Ulterior, cei doi au ajuns într-o mănăstire de lângă Bethleem, apoi au vizitat Egiptul de două ori și de fiecare dată au rămas pe acele meleaguri șapte ani. După moartea lui Gherman, Casian a plecat în Marsilia, unde a întemeiat două mănăstiri: una de maici, făcută se pare pentru sora sa și alta pentru călugări, închinat sfântului Victor.
Sfântul Ioan Casian Românul a trecut la cele veșnice în anul 435. În Dobrogea se păstrează și astăzi peștera sfântului, amenajată în timp ca spațiu de slujire liturgică.



Ca ucenic credincios al marilor invatatori capadocieni: Sfintii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Grigorie de Nyssa, ca si al Sfantului Ioan Gura de Aur, Cuviosul Ioan Casian s-a ridicat atunci impotriva  unei separari adanci intre firea omeneasca si harul divin, pe care Fe­ricitul Augustin o stabilise pentru a lupta impotriva ereziei lui Pelagiu. Intr-adevar, desi tot darul desavarsit si tot harul de sus coboara, de la Dumnezeu Parintele Luminilor, libertatea noastra omeneasca, zidita dupa chipul libertatii absolute a lui Dumnezeu si reinnoita in Sfantul Botez, este chemata sa raspunda si sa conlucreze cu harul dumnezeiesc pentru a produce in suflet roadele mantuitoare ale sfintelor virtuti si intr-o asa masura, incat se poate spune, cu Sfantul Ioan Gura de Aur, ca: "Lucrul lui Dumnezeu este de a ne darui harul Sau, iar cel al omului este de a-I oferi credinta sa". Caci, asa cum graieste acelasi mare invatator al Bisericii in alt loc: "Harul lui Dumnezeu curge atat pe cat este de deschis vasul credintei pus sub sipot". O asemenea invatatura isi avea limpede radacina in cuvantul lui Dumnezeu, pentru ca Domnul a aratat: Cel care luase cinci talanti de la stapanul sau, a adus alti cinci talanti, iar cel ce a luat doi, a adus de asemenea alti doi (Matei I 25, 20-22). Deci cu adevarat, precum spune si Sfantul Apostol Pavel, suntem impreuna lucratori cu Hristos (II Corinteni 6, 1).

Fata de aceste impotriviri care au mai durat, Cuviosul Ioan Casian a ramas statornic in dreapta credinta a Bisericii, departe de zgomot si certuri, invatat cu adancul contemplarii divine, taina a unei paci nesurpate si blande si a unei linisti senine. El isi incredinta in pace sufletul sau lui Dumnezeu catre anul 435. Cunoscut ca sfant de cei din vremea lui, el este cinstit de toti calugarii Bisericii Apusene ca parinte al lor si ca unul dintre cei mai mari invatatori ai monahismului. Sfintele sale moaste sunt pastrate pana in ziua de astazi in Manastirea Sfantul Victor din Marsilia.

Parintele Ioanichie Balan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu