duminică, 27 septembrie 2015

SFÂNTUL IERARH ANTIM IVIREANUL - martir intru Hristos

Sfantul Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Tarii Romanesti--27 septembrie



SFÂNTUL IERARH ANTIM IVIREANUL (circa 1650-1716)
Viaţa
Venerabilul mitropolit Antim Ivireanul era de loc din Iviria. Părinţii săi, Ioan şi Maria, i-au pus din botez numele de Andrei. Ajungând din tinereţe rob la turci, a stat mulţi ani în Constantinopol, învăţând limbile greacă, arabă şi turcă, precum şi meşteşugul sculpturii, al picturii şi al broderiei.
Prin anul 1690 este adus în Ţara Românească de voievodul martir Constantin Brâncoveanu. Aici învaţă meşteşugul tiparului de la episcopul Mitrofan, iar după câţiva ani se călugăreşte şi este hirotonit preot.
Între anii 1691-1694 conduce tipografia domnească de la Bucureşti şi tipăreşte trei cărţi. Între anii 1694-1696 întemeiază o nouă tipografie la Mănăstirea Snagov. Între anii 1696-1701 este egumen al acestei mănăstiri tipărind 14 cărţi, dintre care patru în limba română, iar celelalte în limbile greacă, slavonă şi arabă. Între anii 1701-1705 a condus din nou tipografia domnească din Bucureşti, tipărind 15 cărţi, îndeosebi cărţi de slujbă.
Între anii 1705-1708 a fost episcop la Râmnicu-Vâlcea, întemeind aici prima tipografie. Timp de trei ani a tipărit la Râmnic 10 cărţi, dintre care 7 în româneşte. Între anii 1708-1716 a fost mitropolit al Ţării Româneşti, înteme- ind noi tipografii şi tipărind încă 19 cărţi, dintre care 12 cărţi în româneşte.
În toamna anului 1716 a fost închis, la porunca turcilor, caterisit şi trimis în surghiun la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai. Pe cale a fost martirizat de ostaşi şi aruncat în râul Tungia, lângă Adrianopol. În prezent se crede că ar fi fost înecat în lacul Snagov.
Cititi intreg materialul :
http://www.sfant.ro/sfi…/sfantul-ierarh-antim-ivireanul.html



Manastirea Antim - ctitorie a Mitropolitului Antim Ivireanul - aflata in centrul Bucurestiului
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, este prăznuit astazi şi la ctitoria sa din Capitală, Mănăstirea Antim, care se află în pragul sărbătoririi a 300 de ani de la sfinţirea bisericii mari cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor“ (1715- 2015). .
Mănăstirea Antim, ctitorită de marele Mitropolit Antim Ivireanul, a fost înălţată în perioada 1713-1715, pe locul unei biserici mai vechi de lemn, cu hramul „Sfântul Nicolae“, nu departe de Dealul Mitropoliei, la aproape 200 de metri spre apus. Astăzi, Mănăstirea Antim este o mărturie a dragostei mitropolitului pentru Biserica noastră, de care s-a îngrijit, dar şi a priceperii sale artistice, fiindcă biserica mare a aşezământului a fost construită după planurile sale. (M. Nedelcu)



 
PISANIA Bisericii Antim scrisa de Sfantul Antim Ivireanul

Biserica aceasta a tuturor celor ce sunt dumnezei prin înfiere,
S-a zidit prin porunca Celui ce este prin fire Dumnezeul tuturor,
În timpul lui Ștefan cel cu nume de Cantacuzin,

Domn strălucit și înălțat al pământului Vlahilor,
De către Antim, arhipăstorul Ungrovlahilor,
Cel din Ivir, precum se vede, din temelie,
Ca, precum este închinat Dumnezeu în mijlocul dumnezeilor,
După cum cântă David, tot astfel și în mijlocul bisericii celor îndumnezeiți.”

În acest an al mântuirii 1715 
 articol postat de Cristina David

Un comentariu:

  1. am semnat iscalit eu parinti sot bunici[3] strabunici sora unchi rude prietene tribunal ,,la Dreapta,,-bisericeasca, sa stiim 1900-vesnic corect.

    RăspundețiȘtergere