miercuri, 3 octombrie 2012

Sfantul Ioan de Kronstadt - Cunoasterea Lui Dumnezeu


Din lucrarea "Cunoasterea de Dumnezeu si cunoasterea de sine" , ce a fost publicata inca in timpul vietii marelui duhovnic ascet m-am oprit la doua invataminte care sunt un minunat exemplu al intelepciunii practice dobandite de Parintele Ioan in urma unei jumatati de veac de slujire neintrerupta adusa Lui Dumnezeu si semenilor sai .
Despre ganduri

"Impotriveste-te oricarui gand rau, oricarei impatimiri fata de lucrurile stricacioase, oricarui simtamant de vrajmasie fata de altii, si Dumnezeu iti va ajuta, gandurile bune, simtamintele inalte, duhovnicesti, simtamintele de dragoste vor precumpani in tine. Altfel, daca nu te vei impotrivi raului, te vor birui gandurile si simtamintele dimpotriva, inima ta va fi biruita de patimi rele."

Despre rugaciune

"Dumnezeu nu primeste rugaciunea noastra daca ne maniem, daca ne inversunam impotriva cuiva.
Lucrul acesta este stiut din experienta. S-a intamplat o data sa ma supar si dupa aceea sa ma impac. Inainte de a ma fi impacat, rugaciunea mea nu sporea, mergea greu si este limpede ca nu era placuta lui Dumnezeu ; dupa impacare, a inceput sa mearga cu usurinta, cu dulceata si in chip vadit, era placuta lui Dumnezeu. Ea mi-a adus pace si bucurie in Duhul Sfant. Asadar inainte de a ne ruga sa ne impacam neaparat cu cei ce ne-au suparat sau pe care i-am suparat."

Voi incheia cu un alt fragment din aceeasi carte deoarece mi se pare a fi foarte potrivit ca o concluzie la orice invatatura duhovniceasca si are darul de a ne incuraja si de a intari straduinta noastra pe calea cunoasterii si apropierii de Domnul Dumnezeul nostru."Cand sunt al lui Dumnezeu imi este bine, iar cand sunt al meu imi e rau. Altfel spus, atunci cand prin credinta, prin ganduri, cuvinte si fapte bune sunt aproape de Dumnezeu , am pace si bucurie in suflet, iar cand prin necredinta sau indoiala, prin ganduri, dorinte si fapte rele ma departez de El, in sarmanul meu suflet se instapanesc necazul si stramtorarea."

Un comentariu:

  1. Doamne Ajuta ! Cristina cuvintele sunt de prisos .Acum 2 ani si 5 luni cind jumatata mea a plecat la Domnul chiar de inaltare pe 13 .mai .2010 ,Durerea fiind prea mare am plecat la fratele meu in Torino , acolo am viziitat toate bisericile ortodoxe si intr-una dintre ele cate poarta Hramul Sf, Cruce ,am gasit o carte cu viata Sf,Ioan de Kronstadt pe care am lecturato cu mare luare aminte si care intr-un fel m-a ajutat sa trec cu mai multa usurinta peste durerea mea sufleteasca, care oricum nu sa stins dar o suport mai usor .. Mi-a facut o mare placere sa lecturez pagina si gindurile tale pe care le-ai asternut cu atita dragoste de Dumnezeu .

    RăspundețiȘtergere