marți, 14 august 2012

Sa intampinam marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului cu multa bucurie !

Intru Adormire lumea nu ai parasit

"Nimic nu este intamplator, ci totul este proniator" si astfel au randuit Sfintii Parinti a fi sarbatorite anumite evenimente si din viata Maicii Domnului. Pentru fiecare din noi, diferite clipe traite sunt prilej de sarbatoare, de aducere aminte cu bucurie a unor momente importante din viata noastra.

Tot asa, "luminati de Duhul Sfant" - dupa cum adesea sublinia Pr. Galeriu- Parintii Bisericii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului. Este greu sa cataloghezi Sarbatorile dupa importanta lor, cert este ca fiecare sarbatoare este un mesaj duhovnicesc ajutator in a pricepe cat mai bine taina mantuirii noastre.

Si iata-ne ajunsi la acest Praznic al Bucuriei. Sarbatorim Adormirea! Sarbatorim plecarea din lumea aceasta a Maicii Domnului. In realitate, sarbatorim clipa mortii!! Inmormantarea devine prilej de bucurie, caci prin Inviere totul se transforma, revine la starea de har. Moartea nu este altceva decat intalnirea cu Hristos, clipa adevarului, sau "intregirea acestei vieti" (F. Mitteran).

Adormirea in iconografie

In iconografia Bisericii avem reprezentata inmormantarea Maicii Domnului cu cateva amanunte deloc de neglijat. Si anume, daca in toate icoanele este reprezentata Maica Domnului tinand in brate pe pruncul Hristos, acum vedem ca fiind reprezentat sufletul Maicii Domnului in chip de copil, pe care-l tine in brate Hristos. Mesajul este simplu: pentru cel credincios, insusi Hristos vine si imbratiseaza sufletul lui! Nenumarate sunt marturiile din Sinaxarele Bisericii.

In acelasi timp, prin aceasta reprezentare a intalnirii sufletului cu Creatorul sau, cred si marturisesc ca este una din modalitatile prin care Biserica incearca sa alunge frica mortii din viata noastra. Daca privind aceasta icoana vad cum Hristos ma va tine in brate, de ce sa ma tem? Ar trebui sa fie cea mai mare bucurie pentru fiecare din noi…

"Moartea nu mai este moarte. Moartea radiaza vesnicie si nemurire. Moartea nu mai este despartire, ci unire. Nu mai este tristete, ci bucurie. Nu mai este infrangere, ci victorie. Toate acestea pe care le sarbatorim de ziua Adormirii Maicii Domnului, precum le vedem pictate, le pregustam de acum" (Pr. Al. Schmemann).

Este foarte greu sa descrii in cuvinte taine atat de profunde, cu atat mai mult sa explici adevarul sarbatorit. Cuvantul poate lumina, poate hrani, poate impartasi trairi alese…"Intru nastere fecioria ai pazit, intru Adormire lumea nu o ai parasit, de Dumnezeu Nascatoare. Mutatu-te-ai la viata, fiind Maica Vietii si, cu rugaciunile tale, izbavesti din moarte sufletele noastre" (troparul Praznicului). Haideti sa pastram cuvantul in inimile noastre, caci "… fericiti sunt si cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc". (Luca 11, 28)

Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi!


Nu poate fi contestata legatura dintre Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hristos. De multe ori insa, este pusa sub indoiala puterea de a mantui a Maicii Domnului, cautand mereu argumente rationale contradictorii adevarului firesc. Asa ca, ramanand la logica, haideti sa privim lucrurile simplu…

Ce fiu nu isi asculta mama?

De la profetia Prorocului Isaia pana la intruparea Mantuitorului trec aproape 800 de ani, asteptand Domnul persoana curata pentru intrupare, "si iata vei lua in pantece si vei naste fiu, si vei chema numele lui Iisus" (Luca 1,31) . Asteapta cu nerabdare clipa in care poate infaptui dumnezeiasca iconomie si prin acceptul "Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau" (Luca 1,38), devine posibila mantuirea noastra. Noi toti, si insusi Mantuitorul, datoram impacarea si intoarcerea in Raiul pierdut, Maicii Domnului!… Este posibil ca El sa treaca cu vederea rugaciunea ei? "Acum cand mantuire s-a facut neamului omenesc"…

Bineinteles ca mantuirea omului vine numai de la Dumnezeu si de la nimeni altcineva, “Dumnezeu drept si mantuitor nu este altul decat Mine” (Isaia 45, 24). Hristos este Mantuitorul, singurul mantuitor al omului!

In acelasi timp insa, sub sensul folosit in Sf. Scriptura, si omul poate fi colaborator la mantuirea oamenilor cu Harul Duhului Sfant, "caci noi impreuna-lucratori cu Dumnezeu suntem" (1 Cor. 3, 9). Si astfel avem: "caci barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa, si femeia necredincioasa se sfinteste prin barbatul credincios" (1 Cor. 7, 14); Sf. Ap. Pavel mantuieste pe cei ce cred in predica lui: “doar voi izbuti sa atat ravna celor din neamul meu si sa mantuiesc pe unii dintre ei" (Rom. 11, 14); si Timotei prin exemplul vietii si invatatura lui va mantui si el pe cei ce-l asculta: “ia aminte la tine insuti si la invatatura; staruie in acestea, caci, facand acestea, si pe tine te vei mantui si pe cei ce te asculta" (1 Tim. 4, 16).

Deci, oare nu poate mai mult decat toti ceilalti Maica Domnului? Ce poate Mantuitorul cu puterea Lui, poate Maica Domnului cu rugaciunea!…

Frumusetea este de multe ori simplitate, la randul ei simplitatea dezarmeaza stiinta, dand importanta trairii curate. Astfel, Pr. Arsenie Papacioc pomenea mereu indemnul Maicii Domnului catre fata ce se ruga Ei, si trebuie sa ne fie dorinta arzatoare:

"O fiica imbunatatita a zis Maicii Domnului: Maica Domnului, arata-te a-mi fi mama! Si Maica Domnului i-a raspuns: arata-te a-mi fi fiica!!"

Arhim. Siluan Visan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu